Κορόιδο Μουσολίνι (REGINELLA CAMPAGNOLA) Η ιστορία του τραγουδιού

2016-10-28 17:37

Η ιστορία αρχίζει από την Ιταλία όπου το 1938 ο Ιταλός συνθέτης Ελντο Ντι Λατσάρο (1902-1968) γράφει σε λόγια του Κάρλο Μπρούνο ένα τραγούδι που παινεύει, εξυμνεί τα κάλλη μιας ωραίας χωριατοπούλας από την ορεινή περιοχή των βουνών Αμπρούτσι, της όμορφης  Ρεντζινέλας. Ο τίτλος του είναι  REGINELLA CAMPAGNOLA  (η χωριατοπ ούλα Ρεντζινέλλα) Πρώτος του ερμηνευτής είναι ο Κάρλο Μπούτι.

Το τραγούδι γίνεται μεγάλη επιτυχία και γρήγορα ξεπερνά τα σύνορα της Ιταλίας .Έρχεται και στην Ελλάδα που πρώτος το διασκευάζει ο Πωλ Μενεστρέλ, βάζοντας ελληνικούς στίχους στη μουσική του Ντι Λατσάρο και με τίτλο  «Μικρή Χωριατοπούλα» το τραγουδά ο Φώτης  Πολυμέρης.

Με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτώβρη του 1940 ,το τραγούδι διασκευάζεται άλλη μιά φορά, αυτή που ξέρουμε όλοι μας, από τον νεαρό τότε δημοσιογράφο και κονφερανσιέ Γιώργο Οικονομίδη. Το ερμηνεύει ο Νίκος Γούναρης με συνοδεία χορωδίας και είναι το περίφημο γνωστό μας «Κορόιδο Μουσολίνι» (Ο αρχικός τίτλος είναι :»Στη Ρώμη»).

Στα 1939, το τραγούδι κυκλοφορεί διασκευασμένο σε όλη σχεδόν την Ευρώπη,περνά στην Αμερική , ακόμα και στην Κίνα .

Ειδικότερα κυκλοφορεί:

Στη Γαλλία σε δίσκο το 1939, το τραγουδά ο Τίνο Ρόσσι που ήταν ο διασημότερος κορσικανός τραγουδιστής Reginella Campagnola Tino Rossi

Στην Τσεχία σε δίσκο το 1939 με τίτλο «MODROOKA PANENKA» (Γαλανομάτα Κούκλα).

Στη Γερμανία το 1939 σε στίχους Klaus F.Richter με τίτλο «Am Aboent auf der Heide» (Βράδυα στο Λιβάδι) 

Στις αρχές του 1940,η μουσική του Λάτσαρο έχει περάσει ακόμα κι’ αυτόν τον Ατλαντικό .Το διασκευάζει σε αγγλικούς στίχους του Χάρολντ Αντερσον ο Γκλέν Μίλερ ,που είχε μια από τις μεγαλύτερες τζάζ μπάντες και το καθιερώνει ως το γνωστότατο τραγούδι τουΤρυποκάρυδου (!) (WOODPECKER SOHG)

Εύχομαι , ο ανταγωνισμός των ανθρώπων να περιορίζεται στον χώρο των τεχνών,του πολιτισμού και του αθλητισμού και όχι στην διεκδίκηση εδαφών που αυτή γεννά καθοδηγούμενη από την ανάλογη ιδεολογία και την εκάστοτε εξουσία στον πόλεμο και την καταστροφή. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

Πηγή:https://altpressfthiotida.